تاثیر استرس بر پریود خانم ها
از آنجایی که سیکل قاعدگی عملکرد درست هورمون ها را نشان می دهد، داشتن چرخه قاعدگی منظم به این معنیست که بدن شما سالم است. با این حال، شرایطی وجود دارد که باعث می شود سیکل قاعدگی منظم یک خانم مختل شود. این اختلال معمولا با نام آمنوره شناخته می شود. عواملی مثل ورزش بیش از حد، بیماری ها و شرایط پزشکی، کاهش وزن ناگهانی و حتی استرس می توانند باعث عقب افتادن یک یا حتی چند دوره پریود شوند.
استرس چطور روی پریود خانم ها تاثیر می گذارد؟
استرس در ترشح طبیعی، به موقع و منظم گنادوتروپین تداخل ایجاد می کند. این اتفاق به طور کلی روی غدد هیپوتالاموس و به نوبه خود روی چرخه قاعدگی تاثیر می گذارد. با این حال افراد مختلف به روش های مختلفی با استرس کنار می آیند و همین کنار آمدن، روی اینکه استرس چقدر چرخه قاعدگی را تحت تاثیر قرار بدهد موثر است.
وقتی بدن در معرض استرس مداوم یا بیش از حد قرار می گیرد، هورمون های استرس یعنی کورتیزول و آدرنالین آزاد می شوند. آدرنالین سطح انرژی شما را بالا می برد؛ مثلا باعث می شود تا دیر وقت بیدار بمانید و درس بخوانید. از طرف دیگر، هورمون کورتیزول عملکرد مغز را افزایش می دهد و عملکردهایی را که بدن در آن لحظه غیر ضروری می داند را کند یا متوقف می کند. برخی از این عملکردها شامل روند هضم و رشد سلولی است.
استرس و قاعدگی
استرس ناگهانی یا حتی طولانی مدت روی هورمون های تولید مثل تاثیر زیادی می گذارد. استرس معمولا روی نحوه عملکرد تخمدان ها در ساخت استروژن و پروژسترون تاثیر منفی می گذارد. علاوه بر به تعویق انداختن دوره پریود، استرس از چند راه دیگر نیز روی چرخه قاعدگی افراد تاثیر می گذارد.
پریود دیرتر از موعد: این اتفاق زمانی می افتد که تخمک ها رشد می کنند و تخمدان ها استروژن تولید می کنند اما زمان تخمک گذاری بیش از حد طول می کشد. در چنین مواردی، بخش اول چرخه قاعدگی بیشتر طول می کشد و برای همین قاعدگی دیر اتفاق می افتد (این اتفاق به الیگومنوره معروف است). به این ترتیب به دلیل اثر استرس روی هورمون های تولید مثل، حدود 12تا 14روز بعد از تخمگ گذاری خونریزی اتفاق می افتد.
پریود نشدن: این اتفاق زمانی رخ می دهد که تخمدان ها استروژن کمی تولید می کنند. به این ترتیب، پوشش رحم اصلا رشد نمی کند و در نتیجه سیکل قاعدگی اتفاق نمی افتد (معروف به آمنوره هیپوتالاموس)، چون رحم پوششی ندارد که فرو بریزد و خونریزی رخ بدهد. این مساله یکی از نتایج رایج استرس است.
پریود نامنظم: در چنین مواردی تخمک ها رشد می کنند و تخمدان ها هم استروژن کافی تولید می کنند اما تخمگ گذاری اتفاق نمی افتد. در این حالت پوشش رحم در نهایت فرو می ریزد و سرانجام از بین می رود. ممکن است خونریزی خیلی زود یا حتی دیر اتفاق بیفتد. علاوه بر این ممکن است مدتی پریود نشوید. میزان خونریزی نیز معمولا به میزان تحریک پوشش داخلی رحم توسط استروژن بستگی دارد.
برای مطالعه ادامه مطلب کلیک کنید...